Dzień Marchewki  4 kwietnia.

Z okazji Dnia Marchewki warto pożywić się tym charakterystycznym pomarańczowym warzywem. Nie tylko dlatego, ze jest smaczna, ale przede wszystkim posiada liczne wartości odżywcze.

Marchew to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano już w starożytnych Chinach. Jednak wówczas najbardziej znana była odmiana w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali Holendrzy dopiero w XVII wieku. To właśnie ona do dziś cieszy się największą popularnością, mimo że na rynku dostępne są także żółte, czerwone, a nawet ciemnofioletowe i czarne okazy. Pomarańczowa odmiana marchewki jest lubiana przede wszystkim przez miłośników słonecznych kąpieli, który wierzą, że regularne sięganie po to kolorowe warzywo pozwala przedłużyć opaleniznę. Zapraszamy najmłodszych do wspólnej marchewkowej zabawy.

https://youtu.be/-fUgNfllfs0

 

Sebastian Miesiąc

Agnieszka Pomykała